Vaikka maamme onkin väestömäärältään melkoisen pieni, on Suomessa useita levy-yhtiöitä, jotka edustavat kotimaisia tähtiartisteja, ja huolehtivat suojateistaan parhaalla mahdollisella tavalla. Alalla on monia vakiintuneita toimijoita, mutta parin viimeisen vuosikymmenen aikana on ilmaantunut uusia haastajia, jotka haluavat keskittyä tiettyyn musiikkityyliin tai tarjota uudenlaisen vaihtoehdon suurempien yhtiöiden rinnalle.
Markkinat laajentuvat jatkuvasti, ja musiikkia kuunnellaan enemmän kuin koskaan aiemmin. Älypuhelimet ja langattomat kuulokkeet ovat tehneet musiikin kuuntelusta äärimmäisen suosittua, sillä sulosävelistä ei tarvitse nauttia kotona, rätisevän levysoittimen tai radion äärellä istuskellen. Levy-yhtiöitä on enemmän kuin koskaan, mutta samoin on kuluttajien kohdalla. Ainoa ero on se, että yhä harvempi musiikin ystävä on valmis maksamaan musiikinkuuntelusta.
Suomalainen musiikkimaku on kokenut globalisaation ja kansainvälistymisen myötä melkoisia mullistuksia, ja erilaiset alakulttuurit ovat vallanneet tilaa myös musiikkibisneksessä. Suomalainen musiikkielämä on näin pieneksi maaksi todella aktiivista, ja yksi syy tähän on vääjäämättä se, että maamme musiikkikasvatus on järjestetty todella kattavalla tavalla.
Käytännössä jokaisella lapsella on mahdollisuus hyvään musiikilliseen opetukseen niin muskarin, musiikkiopiston kuin esimerkiksi musiikkiluokkien puitteissa. Moinen taidekasvatuksen laajamittaisuus on maailmanlaajuisella tasolla todella harvinaista, ja siitä voi syystäkin olla ylpeitä. Mikäli kipinä musiikkiin syttyy, on laulamista ja soittamista suhteellisen helppo jatkaa eteenpäin aina ammatiksi asti. Vaikka taidealan oppilaitoksiin on kovasti tunkua, on moni maamme eturivin artisteista itseoppineita, musiikillisen palon johdattamina parrasvaloihin päätyneitä lahjakkuuksia.
Kuluttajat ovat vuosikymmenten kuluessa hankkineet musiikkia lukuisissa eri formaateissa, kuten LP-levyinä, kasetteina, CD-levyinä, on toiminta muuttunut viime vuosina radikaalisti. Digitalisoituminen on johtanut uudenlaisiin haasteisiin, joihin levy-yhtiöt ovat pyrkineet vastaamaan parhaan kykynsä mukaan. Näin ollen on satsattu vielä entistäkin aktiivisemmin korkeaan laatuun ja osaaviin artisteihin, jotka löytävät kuin taikaiskusta avaimet suomalaisten musiikinystävien sydämiin.
Esittelemme tässä artikkelissa muutamia kotimaisia yhtiöitä, jotka ovat tunnettuja korkeatasoisista artisteistaan. Olemme voineet poimia tilanpuutteen vuoksi listallemme suuresta joukosta vain muutaman nimen, mutta hyviä vaihtoehtoja olisi luonnollisesti huomattavasti enemmän.
Kaiku Entertainment Oy
Kaiku Entertainment edustaa uudemman ajan suomalaista musiikkia. Kaiku Entertainment sai alkunsa vuonna 2007, jolloin sen perusti aiemmin Warner Music Finlandilla työskennellyt Pekka Ruuska. Kyse ei ole pelkästä levy-yhtiöstä, vaan firman alaisuudessa toimii myös musiikkikustantamo. Yrityksen listalla on monia kotimaisia ykkösartisteja, joihin lukeutuvat muun muassa iskelmäalan kiistattomiin kärkinimiin lukeutuva Juha Tapio, lukuisia reggae-hittejä levyttänyt Jukka Poika, tunteikkailla tulkinnoillaan suomalaisten sydämet valloittanut Johanna Kurkela sekä vuosikymmenien ajan musiikkimaailman huipulla vaikuttanut Laura Voutilainen.
Kaiku Songs -kirjoittajat tekevät kappaleita suojateilleen ja kyseinen lista on niin ikään vakuuttava, sillä se pitää sisällään monia musiikkimaailman konkareita. Tekijöitä ovat muun muassa 90-luvun hittiduo Nylon Beatista tunnetuksi tullut Erin Anttila, viihdyttävillä sanoituksillaan ihastuttava Vilma Alina, rap-artistina menestynyt Redrama sekä The Rasmus -yhtyeen kitaristinakin tunnettu Pauli Rantasalmi. Valikoima on toisin sanoen todella monipuolinen, eivätkä lopputulokset ole samasta puusta veistettyjä, lähes identtisiä tekeleitä, jotka tunnistaisi jo ensimmäisestä riffistä tai kompista Kaiku Songsin biisipajassa syntyneeksi.
Rähinä Records Oy
Virallisesti uonna 2003 perustettu Rähinä Records luotiin pitkäaikaisen, tarkemmin sanottuna vuonna 1998 syntyneen unelman saattelemana, kun vuosikausia viihdemaailman kirkkaimmissa valoissa paistatelleet Kapasiteettiyksikön ja Fintelligensin jäsenet halusivat vastata itse toiminnastaan. He halusivat luoda omannäköisen konseptin, jossa he voisivat tehdä itse omat päätöksensä ja toimia turhia kyselemättä.
Yhtiön tarkoituksena on keskittyä hiphopiin, rapiin ja urbaaniin musiikkiin, jota muulla alalla toimivat eivät välttämättä uskaltaisi tarjota kuuntelijoille. Perinteisen levy-yhtiön lisäksi toimintaan kuuluu musiikkivideoita tuottava Rähinä Films, erilaisten tapahtumien järjestäminen ja fanituotteiden myynti.
Yhtiön artistikattaus edustaa suomalaisen hiphopin kermaa – Rähinä Records Oy:n tallissa ovat Fintelligens sekä sen jäsenet Elastinen ja Iso H., Uniikki, Brädi, Cheek, Timo Pieni Huijaus, Nelli Matula, Puhuva Kone, Halko sekä Spekti. Yritys on julkaissut olemassa olonsa aikana 42 levyä, joita on myyty yli 100 000 kappaletta.
Vaikka musiikkiala on kokenut haasteita, on Rähinä Records Oy onnistunut menestyksekkäästi kasvattamaan vuodesta toiseen liikevaihtoaan, joka oli peräti 929 000 euroa vuonna 2015. Rähinä Records Oy:n monipuolisilla sivuilla toimii myös fanituotteita myyvä kauppa, josta voi hankkia suosikkiartisteihinsa liittyviä tuotteita, kuten koruja, t-paitoja, takkeja ja lippiksiä.
Warner Music Finland
Warner Music Finlandilla on pitkät perinteet Suomessa, sillä se on alun perin ollut nimeltään Musiikki-Fazer. Muutos tapahtui vuonna 1993, kun Warner Music osti pörssilistatun yhtiön ja muutti nimen yhtenäiseksi muiden toimintojen kanssa. Firma laajeni entisestään vuonna 2012, jolloin Warner Music osti myös Helsinki Music Companyn ja sulautti sen yhtiön alaisuuteen. Alan jättiläisiin lukeutuva levy-yhtiö sisältää lisäksi musiikkikustannusyhtiö Warner/Chappell Music Finland Oy:n ja useita muita alaan liittyviä toimintoja.
Warner Music Finland on kahminut toimintavuosiensa aikana lukuisia arvostettuja palkintoja, kuten vuoden levy-yhtiön tittelin ja tunnustusta promootiotyöstään. Levy-yhtiön menestyksekkäimpiin nimiin lukeutuvat muun muassa kansainvälistä tunnustusta niittänyt, sittemmin julkisuuden valokeilasta vetäytynyt Darude ja ikivihreistä hiteistään tunnettu Katri Helena.
Niin ikään Warner Music Finlandin hoteissa on viihtynyt teini-idoli Pikku G sekä esimerkiksi Saksassa ja Argentiinassa huippusuosion saavuttanut The Rasmus. Tällä hetkellä yhtyeen listoilta löytyvät muun muassa kansainvälistä läpimurtoa uutterasti tavoitteleva Alma, pitkän uran tehnyt Vesa-Matti Loiri sekä tarttuvia hittejä takova Antti Tuisku.
Warner Music Finlandin toiminnoista vastaa vakuuttava joukko alan rautaisia ammattilaisia ja kotimaisen tuotannon päällikkönä toimii Idols-ohjelman tuomarinakin nähty Asko Kallonen. Määrätietoinen ja suoraviivainen työ näkyy menestyksenä markkinoilla, sillä yhtiö on tiukasta kilpailutilanteesta huolimatta noussut monta kertaa Suomen markkinajohtajaksi. Warnerin asema on pysynyt varmana vuodesta toiseen, alan murroksesta huolimatta.